Τμήμα Γενικής Χειρουργικής - Κατάλογος Επεμβάσεων
Χειρουργική Θυρεοειδούς
Βρογχοκήλη, καρκίνος θυρεοειδούς, θυρεοειδίτιδα είναι μερικές από τις παθήσεις που αφορούν το θυρεοειδή αδένα και ταλαιπωρούν πάρα πολλούς ανθρώπους.
Η θυρεοειδεκτομή τελείται υπό γενική αναισθησία. Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για ένα βράδυ συνήθως και μπορεί να γυρίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες στις αμέσως επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος, παρά μόνο ένα ήπιο ενόχλημα στην κατάποση, σαν από κρυολόγημα, για 2-3 ημέρες. Δεν χρειάζεται λήψη αντιβίωσης μετά το χειρουργείο.
Χειρουργική Μαστών
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνίας μας. Αφορά ολόκληρο τον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη μας και όχι μόνο… Αποτελεί δε το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών (περίπου 7%) και τη δεύτερη αιτία θανάτου, από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Αυτά τα λίγα στοιχεία από μόνα τους είναι ικανά να μας δώσουν το μέγεθος της σπουδαιότητας της γνώσης για το τι είναι, για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και, φυσικά, τη θεραπεία του.
Παράλληλα με τον καρκίνο του μαστού, τα ινοαδενώματα, οι κύστεις, αλλά και άλλες καλοήθεις παθήσεις των μαστών αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Η εμπειρία και η χρήση σύγχρονων μεθόδων, τεχνικών αλλά και υλικών προσφέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα παράλληλα με το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενή.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με «μέθη» είτε με γενική αναισθησία, ανάλογα με την περίπτωση.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΟΙΛΙΑΣ - ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η χειρουργική κοιλιάς αφορά πλήθος παθήσεων των οργάνων της κοιλιακής κοιλότητας, που μπορεί να πάσχουν από καλοήθεις και κακοήθεις καταστάσεις.
Συνήθεις, τέτοιες, παθήσεις είναι η χολολιθίαση, η χολοκυστίτιδα, η σκωληκοειδίτιδα, η διαφραγματοκήλη, ο αποφρακτικός ειλεός, αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του στομάχου, του παγκρέατος, των χοληφόρων κ.α.
Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά, ανάλογα με την περίπτωση. Είτε πρόκειται για μια απλή σκωληκοειδεκτομή, είτε για εντερεκτομή, οι σύγχρονες τεχνικές σε συνδυασμό με την νέα τεχνολογία προσφέρουν το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση κάθε μιας από όλες τις παραπάνω παθήσεις.
Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται υπό γενική αναισθησία και η παραμονή στην κλινική εξαρτάται από την πάθηση.
ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ
Περίπου δύο στους δέκα ανθρώπους έχουν χολολιθίαση. Σαφώς πολλοί δεν το γνωρίζουν, τουλάχιστον μέχρι να παρουσιάσουν συμπτώματα. Άλλοι, αν και το γνωρίζουν, δεν το αντιμετωπίζουν. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα, πάνω απ’ όλα, ελλιπούς ενημέρωσης!
Έλλειψη ενημέρωσης που οδηγεί στο φόβο, στην υποτίμηση του προβλήματος και τελικά σε λανθασμένους χειρισμούς και αντιμετώπιση.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία χειρουργική τεχνική κατά την οποία γίνεται χρήση μιας ειδικής ενδοσκοπικής κάμερας και ειδικών εργαλείων με σκοπό την εκτομή της χοληδόχου κύστεως. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος χωρίς μεγάλες τομές και πόνο. Απαιτούνται μόνο 2-3 οπές μισού εκατοστού και μία οπή ενός εκατοστού για την τέλεση του χειρουργείου. Η χοληδόχος κύστη αφαιρείται μέσα από την τομή του ενός εκατοστού με τη χρήση των ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων. Μετεγχειρητικά υπάρχει ελάχιστος πόνος , αφού δεν υπάρχει τομή στους μύες του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτό συνεπάγεται άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
Η επέμβαση γίνεται πάντοτε υπό γενική αναισθησία. Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για ένα βράδυ και μετά την έξοδό του μπορεί να χρειαστεί να πάρει ήπια αναλγητικά και αντιβίωση. Επιστρέφει σε πλήρη δραστηριότητα μέσα σε ελάχιστες ημέρες.
ΚΗΛΕΣ
Είναι πολύ πιθανό, στο κοντινό μας περιβάλλον, να έχουμε ακούσει τον όρο ‘κήλη’ ή και να έχουμε συναντήσει ανθρώπους με αυτή την πάθηση! Συνήθως όταν μιλούν για ‘κήλη’ αναφέρονται σε εξωτερικές κήλες και ιδίως ‘βουβωνοκήλη’. Κάποιοι από αυτούς ίσως έχουν χειρουργηθεί.
Άλλοι απλώς συμβιώνουν ανυποψίαστοι με το πρόβλημά τους ακόμα και για πολλά χρόνια… Συνήθεια, φόβος, άγνοια τους συντροφεύουν σε αυτήν την πορεία τους, αλλά και πιθανοί κίνδυνοι τους περιμένουν…
Η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε και την αντιμετώπιση της κήλης σε χρήση νέων μεθόδων , τεχνικών και φυσικά καινούργιων υλικών.
Αναπτύχθηκαν μέθοδοι με ελάχιστο έως ανύπαρκτο πόνο για τον ασθενή, άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση και επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Έτσι η χρήση συνθετικών μη απορροφήσιμων ή ημιαπορροφήσιμων πλεγμάτων σε συνδυασμό με την κατάλληλη αναισθησία μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο σπίτι του, χωρίς πόνο, μέσα σε λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.
Η επιλογή τεχνικής, υλικών και γενικά προσέγγισης υπαγορεύεται από τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται σε κάθε ασθενή και φυσικά εξατομικεύεται!
Σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνικές αποκατάστασης και άλλων τύπων κήλης όπως ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη, μηροκήλη, επιγαστρική κήλη με χρήση ειδικών υλικών (όπως πλέγμα) όπου χρειάζεται.
Η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή ραχιαία ή και τοπική. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα του χειρουργείου με ήπια αναλγητικά όταν χρειάζεται και οδηγίες που αφορούν την καθημερινότητά του και την επιστροφή στους γνωστούς ρυθμούς του.
ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ
Γνωστή οντότητα σε πολλούς, ιδιαίτερα στους άνδρες. Επιφέρει ταλαιπωρία και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν, αλλά πολλές φορές και στο άμεσο περιβάλλον τους. Λόγω της “κακής” φήμης που συνοδεύει τη νόσο και της ελλιπούς ενημέρωσης, οι ασθενείς μπορεί να ταλαιπωρούνται επί χρόνια έως ότου αποφασίσουν να επισκεφτούν τον χειρουργό!
Έχει αναπτυχθεί ποικιλία χειρουργικών τεχνικών για την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτές κινούνται, ανάλογα με την περίπτωση, από την απλή διάνοιξη της κύστεως μέχρι την εκτομή αυτής και των συριγγωδών πόρων, με τη σύγκλειση σε πρώτο ή δευτερο χρόνο. Οι τεχνικές αντιμετώπισης έχουν τις ενδείξεις τους, τα πλεονεκτήματά και τα μειονεκτήματά τους.
Χειρουργική αντιμετώπιση, λοιπόν, του τριχοφωλεακού συριγγίου (κύστη κόκκυγος) με την επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου. Η χρήση νυστεριού ραδιοσυχνοτήτων προσφέρει ελάχιστη κάκωση των ιστών και καλύτερη επούλωση του τραύματος.
Η αναισθησία συνήθως είναι τοπική, ή με συνδυασμό μέθης. Ο ασθενής παραμένει λίγες ώρες στην κλινική και στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του λαμβάνοντας ήπια αναλγητικά. Ακολουθούν, τις επόμενες ημέρες, αλλαγές του τραύματος στο ιατρείο.
ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΚΤΟΜΗ
Οι μέθοδοι σαφώς διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά στοιχεία τους, έχοντας συγκεκριμένες ενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Έτσι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την τελική επιλογή της μεθόδου από τον χειρουργό. Σαφώς, ο σκοπός των μέτρων (συντηρητικών και χειρουργικών) είναι η μείωση ή και εξαφάνιση των συμπτωμάτων και των σημείων της αιμορροϊδικής νόσου και η ταχεία επιστροφή του ασθενούς σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.
Γίνεται εφαρμογή των καταλληλότερων για κάθε περίπτωση χειρουργικών μεθόδων. Οι πλέον σύγχρονες , ανώδυνες και αποτελεσματικές μέθοδοι, όπως η μέθοδος LONGO, με τη χρήση του ειδικού κυκλικού αναστομωτήρα (PPH), ή η μέθοδος HAL-RAR, με το ειδικό σύστημα ανίχνευσης με χρήση υπερήχων εγγυώνται αποτελεσματικότητα και ταχεία επάνοδο στις καθημερινές ασχολίες του ασθενούς μετά τη θεραπεία.
Επιλέγεται γενική ή ραχιαία αναισθησία και ο ασθενής παραμένει συνήθως ένα βράδυ στην κλινική. Στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι του. Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος ή, αν υπάρχει, είναι ένα ήπιο ενόχλημα για λίγες ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να πάει άμεσα στην τουαλέτα μετά το χειρουργείο.
ΡΑΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ
Ακούγεται πιθανώς σαν άγνωστη παθολογική οντότητα.
Είναι μια αρκετά συχνή πάθηση, επώδυνη, που μπορεί να τρομάξει τον ασθενή και είναι τουλάχιστον ενοχλητική!Αφορά τον πεπτικό σωλήνα και μάλιστα το κατώτερο τμήμα του, τον πρωκτό.
Οι ραγάδες του δακτυλίου αντιπροσωπεύουν επιθήλιο του πρωκτικού σωλήνα που έχει υποστεί λύση (έχει σχιστεί) και έχει ελκωτική μορφή. Τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα στο οπίσθιο τοίχωμα του πρωκτικού σωλήνα ή λιγότερο συχνά στο πρόσθιο, πάνω ακριβώς από τον έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.
Η χειρουργική αντιμετώπιση, όταν χρειάζεται, περιλαμβάνει εκτομή της ραγάδος και πλάγια σφιγκτηροτομή.Επιφυλάσσεται δε, για ραγάδες που δεν υποχωρούν μετά από συντηρητική αντιμετώπιση, επιτρέποντας στη ραγάδα να επουλωθεί σωστά, χωρίς επιπλοκές.
Στη χειρουργική θεραπεία της χρόνιας ραγάδος του δακτυλίου γίνεται χρήση ψαλιδιού ή και νυστεριού ραδιοσυχνοτήτων (RF) με σκοπό λεπτομερέστερους χειρισμούς και αιμόσταση και τον «σεβασμό» των γύρω ιστών.
Τελικό αποτέλεσμα είναι η καλύτερη επούλωση, και ο ελάχιστος έως ανύπαρκτος μετεγχειρητικός πόνος.
Η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή ραχιαία.
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Πολλές φορές μικρά μορφώματα που αφορούν στο δέρμα και στο λίπος κάτω από αυτό, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Άλλες φορές μπορεί να είναι και απειλητικά ακόμα και για τη ζωή τους.
Τα λιπώματα, οι σπίλοι, οι κύστεις είναι μερικά μόνο από αυτά τα μορφώματα που αντιμετωπίζονται με χειρουργική εκτομή και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση (βιοψία).
Η εκτομή τους γίνεται με χρήση νυστεριού ραδιοσυχνοτήτων, για καλύτερη επούλωση και αιμόσταση. Η συρραφή του τραύματος γίνεται με τη μέθοδο της πλαστικής χειρουργικής.
Η αναισθησία είναι συνήθως τοπική. Αν το μέγεθος του μορφώματος είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να συνδυαστεί με μέθη ή να γίνει και γενική αναισθησία.
ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ - ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ
Κιρσοί ονομάζονται οι διατεταμένες (φουσκωμένες) φλέβες των κάτω άκρων. Σ’ ορισμένα άτομα, οι επιφανειακές φλέβες παύουν να λειτουργούν σωστά, γιατί το τοίχωμά τους είναι ευπαθές και δεν αντέχει την καθημερινή καταπόνηση. Έτσι το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τοπικά, οι φλεβικές πιέσεις αυξάνονται τοπικά και οι φλέβες διαστέλονται. Οι διεσταλμένες αυτές επιφανειακές φλέβες γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα και ονομάζονται κιρσοι. Εκτός του αισθητικού προβλήματος οι κιρσοί προξενούν κούραση, κάψιμο, φαγούρα, κράμπες, οίδημα και πόνο.
Οι κιρσοί συχνά θεραπεύονται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, η θεραπεία τους συνίσταται κυρίως για ιατρικούς λόγους καθώς οι επιπλοκές μπορεί να είναι βαριές αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Ανάλογα με την μορφολογία και τη βαρύτητα της πάθησης, η θεραπεία ενδέχεται να περιλαμβάνει συντηρητική αγωγή, τη χειρουργική εξαίρεση της φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο ή το κλείσιμό της με τη χρήση ενδοφλεβίων τεχνικών.
"Η Υγεία είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε στη ζωή μας!"
Επικοινωνήστε άμεσα και κλείστε ραντεβού